Edit 26.6. lisäsin pari kuvaa


Nyt koivulehtisoppa ja lupiinikeitto muistiin itselle, sillä jos menee kovastikin pieleen, niin älä tee tätä toiste :) Alunan määrästä ei ole varmuutta, löysin 3 samanlaista, nimetöntä, minigrip-pussia, joissa epäilin olevan alunaa 15g. Silmämääräisesti muruja on yhtäpaljon ja muistan ajatelleeni, että pussi per 150grammaa (joka on Nallen ja 7-v:n keräkoko) ja näin jälkikäteen tarinaa kirjoittaessani tiedän, koska lanka värjääntyi, niin oli se alunaa :)

Koivunlehdet on keitelty ja lanka saanut värinsä. Keittelin ensin pari tuntia pelkkiä lehtiä ja sitten jätin sopan jäähtymään levylle omia aikojaan. Sen verran kalsea ilma oli, että parissa tunnissa liemi jäähtyi noin 30-asteiseksi. Käsin nostelin lehdet pois ja kaadoin yhden pussin alunaa kattilaan ja sekotin lientä. Sitten painoin kuivan woolivyyhdin (150g) keitokseen ja laitoin levyn uudelleen päälle. Pikkuhiljaa (about tunnissa) lämpö kohosi viiteen-kuuteenkymmeneen asteeseen. Keltaista lientä näytti olevan melko paljon, joten hain vielä yhden Wool-kerän (50g) ja huiskasin vyyhdille ja vyyhdin keittoon. Jotakuinkin toinen tunti meni ja kun sopan lämpö oli noin 72 astetta, sammutin levyn ja jätin sopan jäähtymään kattilaan.
Soppa jäähtyi hiljaksiin jälleen illan vesisateessa ja lillui yön yli kattilassa, tänään puoliltapäivin pääsin pihalle huuhtelemaan niitä.

Työkaveri toi lupiineja noin puolisen muovikassillista perjantaina, itse pyöräilin pitkin kylää eilen etsien niitä lisää ja vihdoinkin löysin ei-kenenkään-maan, vanhan junaradanvarren, sinisen lupiinikasvuston. Muovikassillinen tuli kotiin ja niitä jäikin vielä sinne, voin varmaan joku toinenkin päivä pyöräillä hakemaan loput, jos lupiinikeitto onnistuu. Tosin, montaa päivää ei kannata pohtia, senverran kuivettuneita oli jo osa kukinnoista (toisaalta nuo työkaverin tuomat on ihan freshejä...?).

Lupiinit ämpäriin likoomaan yöksi ja kun koivunlehtilanka oli huuhdeltu kuivumaan, lupiinit pääsi soossaantumaan. Pikkuhiljaa keiton lämpötila nousi, ja pari tuntia kun oli mennyt noin 80 asteessa, sammutin levyn. Jälleen pari tuntia jäähdyttelyä ja sitten kokosin käsin jälleen keitetyt kasvit pois kattilasta. Vielä noin puolisen tuntia liemi jäähtyi kunnes pussillinen alunaa liemeen ja sekoitin. Ensin epäilin, olenkohan nyt kuitenkin tehnyt jonkin vihreen, liemi näytti ihan kuravedeltä. Varovasti laitoin vaan 50 grammaa luonnonvalkoista woolia kattilaan. Lanka alkoikin muuttua yllättäen vihreäksi. Meinasin suoraan sanoen saada slaagin :) Heitin sitten 150g seiskaveikkaa perään ja edelleen vihertymistä oli nähtävissä. Mietin tovin ja vaikka alunaa onkin nyt suhteessa hiukan liian vähän langan määrään, niin ahneuksissani heitin vielä 50g beigeä woolia pataan. Katotaan mitä tulee ja sohlataan myöhemmin vähän lisää ;)

        1679498.jpg

Vielä teki mieli kokeilla yhtä juttua. Jahka langat oli 50-60 asteisessa vedessä lämmitelleet useita tunteja, sammutin levyn ja jätin langat jäähtymään liemeen. Kun keitos oli jäähtynyt kädenlämpöiseksi, nostin langat ämpäriin ja lähdin huuhtelemaan. Vihreä liemi jäi vielä kattilaan ja kaasinkin viimeisen pussin alunaa sinne ja perään 50 grammaa luonnonvalkoista ja beigeä woolia sekä vajaa kerä luonnonvalkoista seitsemää veljestä.

Värit on tosi kauniit, en vaan saa kamerallani niitä tallennettua. Tai siis näkyyhän tässäkin esim. että kolmea eri väristä lankaa kattilassa lilluu, mutta nämä ei todellakaan ole samoja värejä, jotka minä silmälläni näen.

        1679499.jpg

Ehkä sitten kun vyyhdit on kuivia ja kerällä..

Jostain TÄYTYY saada lisää lupiineja, sen verran kaunista väriä tuli. Tuleekohan vaaleanpunaisista lupiineista eri väriä kun lilan värisistä? Pitäs kyllä saada jostain niitä vihtrillejä, nyt ottaa päähän kun käden ulottuvilla viime syksynä oli mutten tajunnut ottaa vaikka ilmaiseksi olisin saanut, silloin tuntui, ettei ole niin tarvetta.

Näillä luontoretkilläni oon tehnyt huomioita, että kohta maitohorsma ja mesiangervokin ryöpsähtää kukkaan ja poika kyseli eilen illalla, että koskas nokkossoppaa keitellään.. Ja mikähän se valkoinen kukkanen nyt kukoistaa tienpientareilla, onko se koiranputki...? Voiskohan sitä keitellä...??