Ajatus langanvärjäyksestä ei vaan ole jättänyt rauhaan, joten pakko kokeiluja oli jatkaa Auran jutustelun mukaan.
Mun Kiltit mieheni auttoivat koivunlehtien keräämisessä edellisehtoona, eilen ehtoona haettiin apteekista alunaa ja tänään ehtoona huuhdeltiin niillä värjätty 7-veljes-vyyhti :)
Eli tähän tahtiin:
     711190.jpg
Kattilaan laitoin reilusti puolilleen koivunlehtiä ja vettä päälle niin, että sitä oli noin 3/4 osaa neljän litran vetoisesta kattilasta. Sitte tytär keitteli lehtiä, kun mä lähdin niittämään nurmikkoo. Meillä oli keittiössä juhannussaunan tuoksu :) Toista tuntia koivunlehtisoossi lämmitteli levyllä, tytär käänteli soppaa aina välillä jonka jälkeen nostelin spagettikauhalla lähes kaikki lehdet pois vedestä. Kippasin 15g alunaa ja 150g puhtaan valkoista 7-veljestä kattilaan, vähän niinkuin näin:
     711193.jpg
Ja kohta soossi olikin tämännäköistä:
     711197.jpg
Keitos välillä kiehui, välillä lämmitteli levyllä ehkä joku pari tuntia kunnes sammutin levyn. Kattila jäi levylle vielä noin kolmeksi tunniksi, jonka jälkeen soossi vietti ulkona 25asteen lämmössä toiset 3 tuntia.
Lopuksi huuhtelin vyyhdin ehkä noin 30 asteisessa juoksevassa vedessä niin kauan kun väriä lähti. Ja vaikka sitä väriä lähti mielestäni aika paljon, langan väri ei mielestäni silti haalistunut kovinkaan paljon. Lopuksi vielä huuhtelin kädelle kuumalta tuntuvan veden kanssa vyyhtiä, eikä väriä silloinkaan irronnut.
Tälläinen tipunpyrstö meillä roikkuu nyt ruohonleikkurin aisassa:
     711200.jpg
Tuo langan värisävy ei taaskaan ole ihan oikea, se on vielä pikkusen lämpimämmän keltainen. Ja on olemassa vielä yks juttu, mikä jäi pikkasen ottamaan päähän.. Se on se, että (kun ei tullut mieleen) niiden koivunlehtien joukossa on kaikenlaista muuta ryönää niin paljon, että nyt tuo vyyhtikin on ihan roskanen.. Meikäläisellä on kova homma nyppiä ne pikkuruiset roskat pois langasta samalla kun kerii sitä kerälle :(  No, aina oppii..

Että tällänen tarina, loppuviikosta sitten kuva kerästä jahka keitoksen sattuma on kuivunut :) Luulempa että haen huomenna luonnonvalkosta 7-veljestä kerän, sillä koivunlehtiä löytyy vielä pussin pohjalta, samoin alunaa. Jos siitä tulisi vähän erivärinen niin mahtaskohan ne rimmata hyvin yhteen...? Esim. jos jotain raitasukkaa tms. alkas tehdä...?

Jos tunnustas tässä samassa tilaisuudessa mun käsityötilanteen.. eli Feather änd Fan on vielä hiukan kesken, mutten jaksa tällä helteellä edes katsoa sitä. Lehmus-huivi on muutaman lehtikuvion edistynyt tästä. Uutena aloitin vihreästä Samoksesta Blommaa joka alkaa lähestyä ensimmäistä kavennuskierrosta. Toinen uusi aloitettu on virkkausta. Novitan kesälehden ohjeella on tulossa sipulipussi vihreästä Marks&Kattensin Avanti Cotton -puuvillalangasta. Tosin ei se valmistu sipulikäyttöön vaan pojalle sähly- ym. pallojen säilytykseen, ne kun tuppaavat pyörimään pitkin huushollin nurkkia. Ööö.. oliks mulla sit jotain muuta...? "Rodos-toppi" ja "lipari" mut ne on niitä ikuisuustöitä jo ennen blogiaikaa... niitä ei lasketa ;-p

Mahtaskohan telkkarista tulla mitään katsomisen arvoista....?
Mukavaa myöhäisiltaa teille!